SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Depression hos män med anknytning till folsyrabrist
May 25th, 2014

Folsyra är form av vitamin B9 och finns främst i gröna bladgrönsaker, citrusfrukter, bönor och andra baljväxter, lever och jäst (inklusive hembryggt alkohol och levande jästkulturer). Folsyra bearbetas av kroppen till folat (den biologiskt aktiva formen) och har ett antal viktiga funktioner för att upprätthålla människans hälsa. Höga blodnivåer av folat är särskilt viktig för kvinnor under den tidigaste fasen av graviditeten, för att förhindra vissa missbildningar.

En stor forskningsöversikt utförd av forskare från University of York och Hull York Medical School fann att i 11 separata studier – med sammanlagt 15315 deltagare – var låga nivåer av folat signifikant associerade med depression.

I en studie, utförd av forskare från International Medical Center i Japan och det nationella institutet för hälsa och näring, som publicerades i tidskriften Nutrition 2007 – upptäckte forskare sambandet mellan kostintag och depressiva symtom hos 517 vuxna i medelåldern 43 år. Det var ungefär lika stora andelar manliga som kvinnliga deltagare som led av depression i gruppen.

Effekterna av folat hade bland män var slående. Bland de deltagare som hade den högsta genomsnittliga vitamin B9 nivån led 50 procent en mindre risk att få symtom på depression .

Dessa fynd stöds av en senare studie, utförd av forskare från National Institute on Aging och publicerades i Journal of Nutrition 2010. Forskarna fann att bland 1681 deltagare i åldrarna 30 och 64, var män med en högre vitamin B9 intag betydligt mindre benägna att bli deprimerade än de med lägre intag.

Det finns en hel del vidare att lära om antioxidanter. Du kände kanske efter denna artikel att du vill veta mer. Det du vill veta om folsyra kan du med säkerhet hitta om du går in på www.folsyra.org. Här finns samlat flera informativa artiklar i ämnet och länkar till mer information.


Comments are closed

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa