SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
I det vilda Eldoradio
May 22nd, 2013

Radions födelse var på inget sätt odramatisk. Vissa uppfinningar kläcks av en enslig excentriker som plötsligt stiger fram och presenterar något häpnadsväckande – men de flesta kommer från flera håll samtidigt så det är svårt att avgöra vem som egentligen var först. Ibland handlar det om vem som har vassast armbågar.
Radions födelse var sådan. 1864 förutsåg Clerk Maxwell de elektromagnetiska vågornas existens. Men han skapade inga radiovågor själv. 1888 genererade Heinrich Hertz elektromagnetiska vågor, men påstod att de tyvärr inte var nyttiga att använda till något.

Det fanns dock flera andra som inte höll med. Ungefär samtidigt lyckades den ryske uppfinnaren Alexander Popov och den italiensk/irländske uppfinnaren Guglielmo Marconi skicka och ta emot radiovågor över avstånd. Guglielmo Marconi hade i sin tur snott större delen av sin forskning av sin mästare Nikola Tesla – och de patent som Guglielmo Marconi hävdat som sina tillföll Tesla postumt, när det uppdagades hur det låg till. Men om Marconi/Tesla eller Popov var först är fortfarande osäkert. I Ryssland hävdar de givetvis Popov medan omvärlden lutar mer åt Marconi/Tesla. Men det är helt säkert att radion uppfanns i början av 1900-talet och fick stor betydelse för mänskligheten genom hela 1900-talet. Den har betytt lika mycket som många andra uppfinningar som numer finns i var mans hem och som vi inte skulle kunna tänka oss att leva utan idag. Vi skulle nog heller inte klara oss utan el, varför vi gärna vill ha så billig el som möjligt. Prova därför gå in på www.elpris.biz.

 


Comments are closed

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa